Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Φραντς Λιστ - Consolations σε Μι Μείζονα και Ρε ύφεση Μείζονα

Ο Φραντς Λιστ μάλλον πήρε τον τίτλο αυτό από ένα ποίημα του Λαμαρτίν (Une larme, ou Consolation). Συνέθεσε έξι τέτοια έργα το 1848, αμέσως μετά την εγκατάστασή του στη Βαϊμάρη. Ήταν "Η χρονιά των Επαναστάσεων" με τα πολιτικά κινήματα που συντάραξαν ολόκληρη την Ευρώπη. Αντίθετα, αυτά τα έργα είναι πρότυπα ρομαντικής τρυφερότητας.

Και τα δύο αυτά έργα μοιάζουν στη διάθεση - είναι ήσυχα, στοχαστικά και γεμάτα από ρομαντική μαγεία.

Το πρώτο σε Μι Μείζονα, είναι πιο χαρούμενο ενώ το δεύτερο σε Ρε ύφεση Μείζονα είναι περισσότερο ελεύθερο και συναισθηματικό, όπως τα Νυχτερινά του Σοπέν. Έχει μια παρόμοια με το Όνειρο Αγάπης κελαρυστή συνοδεία στο αριστερό χέρι και είναι επίσης μία από τις δημοφιλέστερες συνθέσεις του Λιστ για σόλο πιάνο.

Consolation in E Major
Consolation in D flat Major


Σχόλια