Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Τζοακίνο Ροσσίνι - Ο Χορός (La Danza): Tarantella

Από το 1830 μέχρι το 1835 ο Τζοακίνο Ροσσίνι συνέθεσε διάφορες άριες και ντουέτα για τραγουδιστές της Παρισινής κοινωνίας όπου σύχναζε. Τα έργα αυτά εκδόθηκαν σε έναν τόμο με τον τίτλο Soirées Musicales το 1835. Ο Χορός γράφτηκε στο εύθυμο ύφος της ταραντέλας του 18ου αιώνα. 

H ορχήστρα δημιουργεί το σκηνικό με τον ξέφρενο ρυθμό της ναπολιτάνικης ταραντέλλα που ήταν εξαιρετικά δημοφιλής εκείνη την εποχή. Ο τενόρος μπαίνει κρατώντας μια εντυπωσιακά μακριά νότα και κατόπιν ενώνεται ολόψυχα με το πνεύμα του έργου. Το τμήμα των κρουστών που περιλαμβάνει και κύμβαλο, ταμπούρο και τρίγωνο, συμπληρώνει τη θορυβώδη αλλά εύθυμη μουσική.

Το δεύτερο μισό του τραγουδιού διαθέτει ένα στρατιωτικό αίσθημα, με μια αιχμηρή συνοδεία που παίζουν τα έγχορδα. Η μουσική ξεσπά στο χορικό με μια νέα λαμπερή τονικότητα και ένα σύντομο ορχηστρικό εμβόλιμο οδηγεί σε ένα δεύτερο στίχο και στο τελικό χορικό.


Σχόλια