Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Γιόχαν Στράους ΙΙ - Εκεί όπου Ανθίζουν οι Λεμονιές, Έργο 364

Αυτό το ζωηρό βαλς, γραμμένο στις αρχές του 1870, υμνεί την άνοιξη. Πολλές από τις συνθέσεις του Γιόχαν Στράους ΙΙ δοξάζουν τις εποχές. Οι τίτλοι τους δείχνουν την εποχή του χρόνου που γράφτηκαν.

Ο Στράους χρησιμοποιεί όλη την ορχήστρα σε αυτό το ιδιαίτερα όμορφο βαλς, έτσι ώστε όλα τα όργανα, τα έγχορδα, τα πνευστά, τα χάλκινα και τα κρουστά, να έχουν ένδοξες στιγμές. Ένας χωριάτικος χορός εισάγει το βαλς και ακολουθεί μια χαριτωμένη και τρυφερή μελωδία.

Η διάθεση είναι ταυτόχρονα χαρούμενη και στοχαστική και καθώς εμφανίζονται διάφορα θέματα και παραλλαγές, η μουσική μεταβάλλει το ρωμαλέο και χαρούμενο ύφος της σε γαλήνιο και μελαγχολικό. 

Το φινάλε αναγγέλλει το τέλος του χορού, όπου η μουσική και η απόλαυση τελειώνουν.Σχόλια