Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Κλοντ Ντεμπισί - Δύο Αραμπέσκ L.66

Αυτά τα δύο έργα για σόλο πιάνο γράφτηκαν μεταξύ των ετών 1888 - 1891, όταν ο Κλοντ Ντεμπισί ζούσε στο πολύχρωμο Παρισινό προάστιο της Μονμάρτης. Η πληθωρική ύπαρξη των νέων καλλιτεχνών, συγγραφέων και μουσικών παρήγαγε μια έντονη ατμόσφαιρα, την οποία ο Ντεμπισί δόξασε αναπαράγοντας την ολάνθιστη αισθαντικότητά της στη μουσική του.

Τα δύο αυτά πιανιστικά έργα, σε Μι Μείζονα και σε Σολ Μείζονα, ο Ντεμπισί τα εμπνεύστηκε από το διακοσμητικό ύφος της Ισλαμικής τέχνης. Πρόκειται για πρώιμες συνθέσεις και όπως στην περίπτωση της "Φεγγαροφεγγιάς" δεν είναι χαρακτηριστικές του ώριμου ύφους του συνθέτη. Ταυτόχρονα είναι τέλειες μεταφορές στη μουσική των σπειροειδών διακοσμήσεων της Ισλαμικής τέχνης.

I. Μι Μείζονα - Andantino con moto

II. Σολ Μείζονα - Allegretto scherzando


Σχόλια