Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Σούμαν - Ονειροπόληση από τις Παιδικές Σκηνές, Έργο 15, αρ. 7

O πίνακας "Το παιδί του δασοφύλακα" του Άρθουρ Χιούτζες, εκφράζει θαυμάσια την ονειρική ποιότητα της "Ονειροπόλησης" από τις "Παιδικές Σκηνές" του Σούμαν.


Για τον Σούμαν η μουσική αποτελούσε σχεδόν πάντα μια προσωπική έκφραση στοχασμών, αισθημάτων και ποιητικής ενατένισης και αυτό ακριβώς τον κάνει έναν από τους σημαντικότερους ρομαντικούς συνθέτες. Το πιάνο ήταν η πρώτη αγάπη του Σούμαν και οι συνθέσεις του για αυτό το όργανο είναι από τις πιο ανθεκτικές στη δοκιμασία του χρόνου.

Ο Σούμαν συνέθεσε τις "Παιδικές Σκηνές", τον γνωστότερο από όλους τους πιανιστικούς του κύκλους, το 1838. Αποτελείται από 13 "ιδιόρρυθμα μικρά έργα", όπως τα περιέγραψε ο συνθέτης, καθένα με τον δικό του τίτλο, ο οποίος εκφράζει μια συγκεκριμένη παιδική ανάμνηση. Τα έργα αυτά είναι στο σύνολό τους απλά και γοητευτικά, αλλά αυτό είναι το δημοφιλέστερο και γνωστότερο από όλα.

Συμπεριλαμβάνεται συχνά σε μουσικές συλλογές για σόλο πιάνο και συχνά οι δεξιοτέχνες εκτελεστές περιλαμβάνουν αυτό το αριστούργημα στο πρόγραμμά τους.

Στην Ονειροπόληση ατενίζει με αγάπη την αθωότητα και τις απλές χαρές της παιδικής ηλικίας. Από τεχνική άποψη το έργο είναι αφοπλιστικά απλό - μια αργή μελαγχολική μελωδία στα πρίμα με ένα απλό συνοδευτικό μπάσο - αλλά η μικρή αυτή ρέμβη είναι ένα από τα ωραιότερα έργα για πιάνο που γράφτηκαν ποτέ. Η μελωδία πηγαινοέρχεται αβίαστα - ανακαλώντας εικόνες που παραμένουν για μια στιγμή, ενώ η μελωδία σταματά κι έπειτα σβήνει ευγενικά.Σχόλια