Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Φραντς Λιστ - Ξεχασμένο Βαλς (Valses Oublièes) Αρ. 1

Ο Φραντς Λιστ συνέθεσε τέσσερα Ξεχασμένα Βαλς (Valses Oublièes) από το 1881 μέχρι το 1884, όταν ήταν εβδομήντα χρονών. Παρά την ηλικία η σκέψη του εξακολουθούσε να είναι ιδιαίτερα δημιουργική. Αυτό το έργο, όπως πολλά από τα ύστερα έργα του, εμφανίζει μια σημαντική πρόοδο στην αρμονία και το ύφος συγκριτικά με τις πρώιμες συνθέσεις του.

Μολονότι είναι γραμμένο σαν κανονικό βαλς, αυτό το πιανιστικό έργο διαθέτει ένα ζωηρότερο βηματισμό από τα βιενέζικα βαλς των Στράους και συγγενεύει περισσότερο με τα βαλς του Σοπέν.

Συνδυάζει εκρήξεις τεχνικής ευφυίας με έντονο ενδιαφέρον για τις αρμονίες - προχωρημένες και τολμηρές για την εποχή τους.

Το έργο τελειώνει με εξαιρετική πρωτοτυπία, αφήνοντας τη μουσική να αιωρείται στην ατμόσφαιρα.
Σχόλια