Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Τα βιολιά της Κρεμόνα

Η Κρεμόνα είναι ιδιαίτερα περήφανη για το ένδοξο παρελθόν της και καλωσορίζει τους μουσικόφιλους επισκέπτες της.

Τα βιολιά ήταν τα συναρπαστικά νέα όργανα των ημερών του Βιβάλντι. Είχαν έναν πολύ λαμπρότερο ήχο και μπορούσαν να παίζονται με πολύ μεγαλύτερη ευκινησία και ταχύτητα από τις παλιότερες έγχορδες βιόλες της εποχής της Αναγέννησης.

Τα καλύτερα βιολιά κατασκευαζόταν στην μικρή πόλη της Κρεμόνα στη βόρεια Ιταλία, κοντά στο Μιλάνο. Στην πόλη αυτή, οι κατασκευαστές βιολιών, όπως ο Νικόλα Αμάτι, ο Μπαρτολομέο Γκουαρνέρι και ο Αντόνιο Στραντιβάρι, έζησαν και εργάστηκαν στην ίδια γειτονιά.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τέχνης τους, που παρέμεινε μυστήριο, ήταν το βερνίκι με το οποίο γυάλιζαν το τελειωμένο όργανο. Σε αυτό αποδίδεται ο θαυμάσιος ήχος τους.

Σήμερα, ένα καλό βιολί ή μια βιόλα Γκουαρνέρι (Guarnerius) ή Στραντιβάρι (Stradivarius), κοστίζουν μια περιουσία. Μερικά από αυτά τα όργανα φυλάσσονται στα μουσεία. Άλλα, ευτυχώς, εξακολουθούν να ηχούν στα χέρια βιρτουόζων.


Σχόλια