Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Η Ισπανική ή Κλασική κιθάρα


Η κιθάρα είναι προφανώς το πλέον ολοκληρωμένο όργανο που σχεδιάστηκε ποτέ. Από τις αυλές της Ισπανίας του 16ου αιώνα και της Ελισαβετιανής Αγγλίας, τα σημερινά "γκέτο" της Βραζιλίας, μέχρι τις σύγχρονες αίθουσες ηχογραφήσεων, η κιθάρα επιβιώνει και ευημερεί. Κανένα άλλο όργανο δεν είχε ποτέ τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους με τέτοιον τρόπο και οι μεγάλοι σύγχρονοι κιθαρίστες - οι κλασικοί δάσκαλοι Τζων Ουίλιαμς και Τζούλιαν Μπριμ και οι θρύλοι του ροκ Τζίμι Χέντριξ, Μαρκ Νόπφλερ και Έρικ Κλάπτον - εξακολουθούν να προσελκύουν τους ανθρώπους στην ίδια διαχρονική παράδοση.

Η κιθάρα έχει υποστεί πολλές αλλαγές προτού φθάσει στις Λες Πολ, τις Στρατοκάστερ και τις Γκίμπσον που τώρα πια επιθυμούν να αποκτήσουν όλοι οι κιθαρίστες του ροκ σε ολόκληρο τον κόσμο. Παρόλα αυτά παραμένει βασικά το ίδιο όργανο με το οποίο οι ανδαλουσιανοί χόρευαν Φλαμένκο στους λόφους της Νότιας Ισπανίας.
                                                             
Το όργανο αυτό είναι ένα αριστούργημα σχεδιαστικής απλότητας, μολονότι για να κατασκευαστούν οι καλύτερες ακουστικές κιθάρες απαιτούνται εκατοντάδες ώρες και για να αγοραστούν, πολύ μεγάλα ποσά. Στις ιδανικές περιπτώσεις, η πλάτη και τα πλάγια πρέπει να κατασκευάζονται από το καλύτερο ξύλο τριανταφυλλιάς, το καπάκι από ερυθρελάτη, η ταστιέρα από έβενο, το μπράτσο από μαόνι και οι έξι χορδές από ένα συνδυασμό ατσαλιού και νάιλον. Αλλά η κιθάρα είναι βασικά ένα όργανο που παίζεται σε φιλικές συντροφιές και υπάρχουν εξαιρετικές κατασκευαστικές παραλλαγές με φθηνότερα υλικά που προσφέρουν εκατοντάδες ώρες ευχαρίστησης.

Οι δυνατότητες της κιθάρας είναι εκπληκτικές. Τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν οι μεγάλοι κιθαρίστες με το όργανο αυτό είναι απίστευτα. Παρατηρήστε τη δεξιοτεχνία με την οποία κινούνται τα δάχτυλά τους σαν αστραπή πάνω στα τάστα, παράγοντας ένα μοναδικό φάσμα ήχων. Ακούστε τα έργα των μεγάλων Ισπανών συνθετών και ανακαλύψτε τη μουσική που φέρνει εικόνες των ταυρομάχων, των λόφων και των οροπεδίων της Νότιας Αμερικής και πάνω από όλα τους χορευτές του Φλαμένκο στους ηλιόλουστους λόφους της Ανδαλουσίας.

Πώς λειτουργεί η κιθάρα

Η ισπανική ή κλασική κιθάρα έχει έξι χορδές. Κανονικά υπάρχουν είκοσι τάστα που παρέχουν ένα πλήρες φάσμα τεσσάρων οκτάβων και πλέον. Οι χορδές που πλήττονται με τα δάχτυλα άλλοτε μια μια κι άλλοτε περισσότερες μαζί ως συγχορδίες δονούνται και αντηχούν μέσω του ηχείου. Ο ήχος της ηλεκτρικής κιθάρας εξαρτάται αποκλειστικά από την ηλεκτρονική ενίσχυση, ενώ η Ισπανική κιθάρα εξαρτάται μόνο από τη δύναμη με την οποία πλήττονται οι χορδές.


Σχόλια