Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Σοπέν - Σπουδή σε Ντο ελάσσονα, έργο 10, αρ.12, "Επαναστατική"

Πίνακας που απεικονίζει την καταστολή της εξέγερσης των Πολωνών από τους Ρώσους το 1830
Η "Επαναστατική" Σπουδή γράφτηκε αφού ο Σοπέν πληροφορήθηκε ότι η εξέγερση των Πολωνών του 1830 είχε συντριβεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Έχει ειπωθεί για τις Σπουδές του Σοπέν ότι "είναι τόσο απρόσιτες για το μουσικό χωρίς δεξιοτεχνία όσο είναι και για τον δεξιοτέχνη χωρίς μουσικότητα". Οπωσδήποτε η "Επαναστατική" Σπουδή ωθεί τον πιανίστα στα όριά του.

Αλλά η τεχνική πολυπλοκότητα δεν επισκιάζει ούτε για μια στιγμή τη μουσική πλημμυρίδα.
Πάνω από το ταραγμένο μέρος του αριστερού χεριού, το συναίσθημα και η μελωδία διασχίζουν την καταιγίδα σαν το απείθαρχο σκαρί στην κορφή του κύματος.

Ο Σοπέν σχεδίασε το κομμάτι αυτό ως άσκηση για πιάνο ή σπουδή για το αριστερό χέρι. Και οι 12 σπουδές του Έργου 10 είναι επηρεασμένες από τον βιολονίστα Νικολό Παγκανίνι και τον πιανίστα Φραντς Λιστ και αφιερώνονται στον τελευταίο.
Σχόλια