Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Σοπέν - Νυχτερινά, έργο 15

Τα νυχτερινά του Σοπέν ήταν επηρεασμένα από τις ομόλογες συνθέσεις του Ιρλανδού συνθέτη Τζων Φηλντ, αλλά διαθέτουν μια πρωτοτυπία και μια μελωδική ποιότητα ξεχωριστή.

Τα περίτεχνα Νυχτερινά του Έργου 15, περίτεχνα και στολισμένα, ήταν αφιερωμένα στον σπουδαίο φίλο του, τον πιανίστα Φερντινάντ Χίλλερ.

Νυχτερινό σε Φα Μείζονα, Έργο 15, αρ.1 

Το Νυχτερινό αυτό έχει ειπωθεί ότι είναι σαν να ζωγραφίζει ο Σοπέν τη μελωδία "με τα απαλά φτερά μιας πεταλούδας".


Νυχτερινό σε Φα δίεση μείζονα, Έργο 15, αρ.2

Το Νυχτερινό αυτό είναι πλούσιο σε στολίδια και αποτελεί πρότυπο κομψότητας, παρόλο που έχει κι αυτό το συνηθισμένο δραματικό μεσαίο μέρος. Είναι τόσο γλυκό, ώστε έχει παρομοιαστεί με "σαμπάνια και τρούφες"!


Νυχτερινό σε Σολ ελάσσονα, Έργο 15, αρ.3

Το Νυχτερινό αυτό είναι ιδιαίτερα παραστατικό. Η διάθεσή του είναι σπαρακτική και έχει μάλιστα παρομοιαστεί με θρηνωδία για έναν χαμένο έρωτα.Σχόλια