Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Μέντελσον - Τραγούδι Χωρίς Λόγια


από το Βιβλίο 5, Έργο 62

Ο όρος "Τραγούδι Χωρίς Λόγια" εισήχθη από τον Μέντελσον για να περιγράψει ένα σόλο πιάνο που προσλαμβάνει μια μελωδία τραγουδιστική με συνοδεία μπάσο (αριστερό χέρι). Δημοσίευσε οκτώ βιβλία με τέτοια "Τραγούδια" σε μια περίοδο 13 χρόνων. Αυτό που παρουσιάζουμε εδώ προέρχεται από το Πέμπτο Βιβλίο το οποίο εκδόθηκε το 1843.

Ο Μέντελσον έγραψε συνολικά 48 συνθέσεις αυτού του είδους. Πρόκειται για οικείες μινιατούρες που γράφτηκαν για να παίζονται τα βράδια σε φιλικές συγκεντρώσεις.

Ο Μέντελσον έγραψε επίτηδες αυτές τις τραγουδιστικές μελωδίες χωρίς λόγια, επειδή θεωρούσε ότι τα λόγια θα περιόριζαν τον συναισθηματικό πλούτο που ήθελε να εκφράσει. Αυτό το σύντομο έργο, γραμμένο το 1842-4, είναι ένα σκοτεινό και επιβλητικό πένθιμο εμβατήριο. Τέλεια επεξεργασμένο και μετρημένο, μεταφέρει μια αίσθηση ευγενικής μελαγχολίας και όπως όλα σχεδόν αυτά τα κομμάτια, είναι ανεπιτήδευτο και ειλικρινές.


Σχόλια