Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Βιβάλντι - "Άνοιξη", Κοντσέρτο για βιολί σε Μι Μείζονα (από τις Τέσσερις Εποχές), Έργο 8 αρ.1

Πίνακας του Nicolas Poussin που απεικονίζει ένα καταπράσινο τοπίο με ένα καθισμένο ζευγάρι στο γρασίδι
O πίνακας του Nicolas Poussin απεικονίζει την Άνοιξη, αποδίδοντας τέλεια την ατμόσφαιρα της εποχής, ακριβώς όπως και η μουσική του Βιβάλντι στις Τέσσερις Εποχές.

"Η Άνοιξη έφτασε και τα πουλιά την καλωσορίζουν τραγουδώντας", γράφει ο Βιβάλντι.

Μέρη:

Ι. Allegro

Η άνοιξη είναι προ των πυλών.
Τα πουλιά γιορτάζουν την επιστροφή της με εορταστικό τραγούδι,
και τα ρεύματα αγαλλιούν, καθώς η αύρα τα χαϊδεύει.
Οι καταιγίδες, αυτοί οι προάγγελοι της Άνοιξης, βρυχώνται,
καθώς απλώνουν τον σκοτεινό μανδύα τους πάνω από τον ουρανό.
Στη συνέχεια σβήνουν σιωπηλά, και τα πουλιά ξεκινούν πάλι το γοητευτικό τους τραγούδι.

Το εναρκτήριο Allegro διαθέτει μια δροσερή και χαρούμενη μελωδία. Σολίστ και βιολιά μιμούνται με τρίλιες το κελάηδισμα των πουλιών. Κάποιες φράσεις φέρνουν στο νου ένα ρυάκι και μια απαλή αύρα, ενώ ένα σθεναρό τρέμολο, γρήγορες κλίμακες κι ένα μικρό ορμητικό σόλο υποδηλώνει μια καταιγίδα.

ΙΙ. Largo e pianissimo sempre

Στο ανθόσπαρτο λιβάδι, κάτω από το θρόισμα των φύλλων, κοιμάται ο 
ποιμένας, με τον πιστό σκύλο δίπλα του.

Το δεύτερο μέρος, Largo, που είναι μια μακριά, τρυφερή μελωδία για σόλο βιολί με συνοδεία εγχόρδων, ζωγραφίζει την ειρηνική σκηνή ενός βοσκού με το σκύλο του, που μισοκοιμάται κάτω από μερικά δέντρα.

ΙΙΙ. Allegro

Με οδηγό τους γιορταστικούς ήχους της γκάιντας, νύμφες και βοσκοί 
χορεύουν ανάλαφρα κάτω από τον λαμπερό μανδύα της Άνοιξης.

Σε αντίθεση, το τελικό Allegro είναι ένας ήρεμος "Χωριάτικος χορός" στον οποίον ο σολίστ παίζει μαζί με την ορχήστρα, ενώ ταυτόχρονα την οδηγεί.

Σχόλια