Η βιόλα

Η βιόλα μερικές φορές θεωρείται ο φτωχός συγγενής της οικογένειας των εγχόρδων, χωρίς αυτό να μας εκπλήσσει ιδιαίτερα: το κοντραμπάσο έχει τη θέση του παππού της ορχήστρας, το βιολί την οδηγεί και το τσέλο χρησιμοποιείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους εξαιτίας του όμορφου, μειλίχιου τόνου του. Αλλά η βιόλα, θαμμένη μέσα στα έγχορδα έχει σπανίως την ευκαιρία να λάμψει ως σόλο όργανο. Η βιόλα είναι μόνο κατά το ένα έβδομο μεγαλύτερη από το βιολί. Εκτός από το μεγαλύτερο μέγεθος της είναι εντελώς όμοια με αυτό. Το δοξάρι της βιόλας είναι κι αυτό λίγο μεγαλύτερο από του βιολιού. Οι χορδές της βιόλας ξεκινούν από Ντο που είναι μία οκτάβα χαμηλότερα από το μέσο Ντο και κουρδίζονται σε διαστήματα πέμπτης (Ντο, Σολ, Ρε και Λα). Οι ανοικτές χορδές αναπαράγουν ακριβώς την έκταση του τσέλου αλλά μία οκτάβα ψηλότερα. Το όνομα «βιόλα» χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την βιόλα ντα γκάμπα, ένα όργανο που κρατιόταν ανάμεσα στα πόδια. Αλλά ήταν η βιόλα ντα μπράτσο ο αληθινός πρόγονος του βιολιού και της

Παγκανίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες


1782 Γεννιέται στις 27 Οκτωβρίου στη Γένοβα της Ιταλίας.
1793 Πρώτη δημόσια εμφάνισή του ως βιολονίστας στη Γένοβα.
1801 Γίνεται μέλος της ορχήστρας της αυλής της Λούκα.
1805 Συνθέτει τα διάσημα 24 Καπρίτσια.
1809 Ακολουθεί τη σταδιοδρομία του περιοδεύοντος δεξιοτέχνη.
1827 Του απονέμεται το επίζηλο Χρυσό Μετάλλιο του Τάγματος των Ιπποτών.
1828 Αρχίζει τη μεγάλη του περιοδεία στη Βοημία, τη Γερμανία και την Πολωνία.
1831 Δίνει συναυλίες στο Παρίσι. Περιοδεία στη Βρετανία.
1834 Τελευταία περιοδεία του, στη συνέχεια επιστρέφει στη Βρετανία.
1837 Αγοράζει μετοχές σ΄ ένα νέο καζίνο στο Παρίσι - αποτυχία της επιχείρησης.
1840 Πεθαίνει στις 27 Μαΐου στη Νίκαια.
  • Κάποια φορά ο Παγκανίνι χρειάστηκε να βάλει ενέχυρο το βιολί του για να ξεπληρώσει τα χρέη του σε τυχερά παιχνίδια. Για το επόμενο ρεσιτάλ του δανείστηκε ένα πολύτιμο Γκουαρνέρι από έναν Γάλλο έμπορο. Ο Γάλλος μαγεύτηκε τόσο από την ερμηνεία του Παγκανίνι, ώστε του χάρισε το βιολί.
  • Η κακή φήμη του Παγκανίνι και η άρνησή του να δεχτεί οποιονδήποτε ιερωμένο τις τελευταίες μέρες της ζωής του προκάλεσαν την αντίδραση του Επισκόπου της Νίκαιας, ο οποίος απαγόρευσε την ταφή του σε καθαγιασμένο χώρο. Το φέρετρό του αποθηκεύτηκε σε κάποιο κελάρι προτού ενταφιαστεί σε μια βίλα στην Πάρμα. Τελικά, το 1876, τα οστά του μεταφέρθηκε σε κοιμητήριο της ίδιας πόλης.

Σχόλια