Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Έντβαρντ Γκριγκ - εισαγωγή


Πρωτεργάτης και επικυρίαρχος της εθνικής μουσικής σχολής της πατρίδας του, της Νορβηγίας, ο 'Εντβαρντ Γκριγκ, συνθέτης χωρίς προδρόμους και χωρίς συνεχιστές, εφευρίσκει τρόπους γοητευτικούς και πρωτότυπους να συνταιριάξει τη λαϊκή μουσική παράδοση και τους μύθους της γης που τον είδε να γεννιέται, με τη διαμορφωμένη κλασική ευρωπαϊκή αρμονία.

Τα έργα του βρίθουν από λυρισμό και διάθεση ρομαντική. Οι βελούδινες μελωδίες που γεννιούνται από τη γόνιμη φαντασία του, συμπλέκονται συχνά με τους αρρενωπούς, τραχείς ρυθμούς των χορών της νορβηγικής γης, προκαλώντας με την αντίθεση την ανάδυση ηχητικών πλεγμάτων άκρως σαγηνευτικών.

Αν και δε δοκίμασε τις δυνάμεις του στις μεγαλύτερες, ογκώδεις φόρμες της συμφωνίας και της όπερας, έπεισε με τις μουσικές του καταθέσεις ότι είναι ένας σπουδαίος τεχνίτης, τόσο της συμφωνικής όσο και της φωνητικής γραφής. Η ποιητική του μουσικού του λόγου είναι διαποτισμένη με τις σταλαγματιές της αγάπης του για τη νορβηγική φύση και τη νορβηγική παράδοση. Υπήρξε σε όλη του τη ζωή πιστός και αφοσιωμένος εραστής μιας γης - όσες φορές κι αν την εγκατέλειψε σύντομα γυρνούσε σε αυτήν - και μιας γυναίκας την οποία ποτέ δεν εγκατέλειψε.

Για τη γυναίκα αυτή, την υψίφωνο Νίνα Χάγκερουπ, τη σύντροφο της ζωής του, συνέθεσε και τα υπερεκατό θαυμάσια τραγούδια του, πληθωρικά στην τρυφερότητά τους, σπαρακτικά στην ερωτική τους διαλεκτική. Άγνωστα στους πολλούς τα τραγούδια αυτά του Γκριγκ, ευεργετήθηκαν με αξιομνημόνευτες ερμηνείες στη διάρκεια του 1993, χρονιά συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννησή του. Η ακρόασή τους αποκαλύπτει αυθορμητισμό έμπνευσης και απέραντη ευαισθησία, χαρακτηριστικά τα οποία βρίσκονται άλλωστε σε όλα τα πονήματα του συνθέτη.

(Γιώργος Β. Μονεμβασίτης)

Σχόλια