Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Βαρκαρόλα (Barcarolle)

"από τη βάρκα" (όψιμα λατινικά), "λεμβωδία" (στα ελληνικά)

Μουσική σύνθεση που αναπολεί τραγούδια ψαράδων και βαρκάρηδων. Στόχος της είναι η απομίμηση του λικνίσματος της βάρκας πάνω σε ήρεμα ή ελαφρά ταραγμένα νερά.
Γενικά πρόκειται για ένα κομμάτι οργανικής μουσικής ή είδους τραγουδιού μειωμένης διάρκειας, σε χρόνο 6/8 και 12/8.
Ενόργανες ή φωνητικές βαρκαρόλες συνέθεσαν οι: Τζοακίνο Ροσσίνι, Φέλιξ Μέντελσον, Φρεντερίκ Σοπέν, Μπέλα Μπάρτοκ, Βάγκνερ κ.α.
Ξακουστή είναι η βαρκαρόλα του Ζακ  Όφενμπαχ που συμπεριλαμβάνεται στην όπερα "Τα διηγήματα του Χόφμαν".


Ξεχωρίζει επίσης και η "Βαρκαρόλα σε φα δίεση μείζονα", έργο για πιάνο του Φρεντερίκ Σοπέν.Σχόλια