Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Τσαϊκόφσκι - Εισαγωγή


Η μουσική του Ρώσου ρομαντικού συνθέτη Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, υπερομαντική και υπερευαίσθητη, προκαλεί την άμεση συγκίνηση του ακροατή αφού καθρεφτίζονται συχνά σε αυτή με σπάνια αμεσότητα και ανεπιτήδευτη ειλικρίνεια "επεισόδια" της πολυτάραχης ζωής του. Ένας αποτυχημένος γάμος τον φόρτωσε με ενοχές από τις οποίες ποτέ δεν κατόρθωσε να απελευθερωθεί.

Όπως όμως συνήθως συμβαίνει, ο πόνος αποδείχθηκε αφορμή διέγερσης των δημιουργικών χαρισμάτων του συνθέτη. Η τρυφερή μελαγχολία και η συγκρατημένη απαισιοδοξία που λυτρώνουν πολλές από τις σελίδες της μουσικής του, δεν οφείλονται μόνο στα σλάβικα χρωματοσώματά του, αλλά και στις απογοητεύσεις τις οποίες εισέπραξε στη διάρκεια του βίου του.

Δε μετέτρεψε βεβαίως τον πόνο του σε χαρά. Τον μετέτρεψε όμως σε δύναμη, χάρη στην οποία κατόρθωσε να αντισταθεί στις επιταγές των καιρών του που ήθελαν κάθε έκφραση τέχνης να υποτάσσεται στους κανόνες της κραταιάς ρώσικης σχολής. 

Ο Τσαϊκόφσκι υπήρξε πράγματι λιγότερο Ρώσος και περισσότερο δυτικός. Κι αν η μουσική του αμφισβητήθηκε όσο ζούσε, σήμερα αναγνωρίζεται ως η σημαντικότερη που γεννήθηκε στη ρώσικη γη.

(Γιώργος Β. Μονεμβασίτης)


Σχόλια