Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Σοπέν - Πρελούδια, έργο 28

Τα πρελούδια του Έργου 28 περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο εξαίσια δείγματα της μουσικής για πιάνο του Σοπέν. Αντιπροσωπεύουν μια τέλεια συγχώνευση μορφής και ύφους μέσω της οποίας εκφράζεται ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων.

Ίσως ο χαρακτηρισμός "Πρελούδιο" είναι ανακριβής, εφόσον τα 24 Πρελούδια του Έργου 28 είναι όλα αυτοτελή κομμάτια και όχι εισαγωγές σε κάποιο μεγαλύτερο έργο. Ο Σοπέν άρχισε να συνθέτει το Έργο 28 το 1836 και το συμπλήρωσε ενώ διαχείμαζε στη Μαγιόρκα με τη Ζωρζ Σαντ το 1839.


Πρελούδιο σε Σολ Μείζονα, Έργο 28, αρ.3
Πρελούδιο σε Μι ελάσσονα, Έργο 28, αρ.4

Είναι ένα από τα πιο θλιμμένα μουσικά κομμάτια για πιάνο που συνέθεσε ποτέ ο Σοπέν. Εκβάλλει μια απόλυτη απόγνωση μέσα από τις λεπτές μετατοπίσεις του στην αρμονία, καθώς οι συγχορδίες του αριστερού χεριού βυθίζονται αργά σε αντιπαραβολή με το γοερό ρεφρέν του δεξιού χεριού. Ένα εφήμερο παθιασμένο ξέσπασμα εμφανίζεται προτού η μουσική ξαναγλιστρήσει στην απόγνωση και σβήσει. Λέγεται ότι και ο ίδιος ο Σοπέν υπέστη νευρική κατάρρευση μετά την ολοκλήρωση αυτού του πρελούδιου.Πρελούδιο σε Λα Μείζονα, Έργο 28, αρ.7
Πρελούδιο σε ρε ύφεση Μείζονα, Έργο 28, αρ.15 "Βροχοσταλίδα"

Το Πρελούδιο της Βροχοσταλίδας πήρε τον τίτλο του από την επίμονη νότα λα ύφεση στο αριστερό χέρι. Όταν η νότα αυτή περάσει στο δεξί χέρι, η διάθεση σκοτεινιάζει ξαφνικά - σαν απειλητικά σύννεφα που προοιωνίζουν τη θύελλα - με μια δυνατή υμνητική ποιότητα που εισάγεται στη δεύτερη μελωδία.
Σχόλια