Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Πόλκα (polka)

Η πόλκα είναι χορός τσεχοβοημικής προέλευσης και ζωηρού ρυθμού, σε χρόνο 2/4. Εμφανίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα στις αγροτικές περιοχές, για να διαδοθεί στη διάρκεια του αιώνα στην Ευρώπη και στην Αμερική, περίπου συγχρόνως με το βαλς.

Πολύ ζωηρή, η πόλκα χαρακτηρίζεται από ένα τυπικό μισό βήμα που κλείνει κάθε μέτρο, δίνοντας στην κίνηση του ζευγαριού που τη χορεύει μια χαριτωμένη σβελτάδα.

Πασίγνωστες είναι οι πόλκες του Γ. Στράους ΙΙ (Τριτς - Τρατς, Πιτσικάτο). 
Η πόλκα είχε τη συμμετοχή της ακόμα και στην έντεχνη μουσική (Η Πουλημένη Νύφη του Β.Σμέτανα και Σβάντα, Ο Παίχτης της Γκάιντα του Γ.Βάινμπεργκερ). Η δημοτικότητα της πόλκα μειώθηκε τις πρώτες δεκαετίες του 1900 με την εμφάνιση των αμερικανικών χορών στο ρυθμό του αντιχρονισμού. Η πόλκα διατηρεί ωστόσο μια εξέχουσα θέση στο διεθνές ρεπερτόριο.


Σχόλια