Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Ave Maria (Άβε Μαρία)


Προσευχή στην Παρθένο, που αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος προέρχεται από το Ευαγγέλιο (Λουκάς 1,28 και 42) και το δεύτερο μέρος προστέθηκε μόνο κατά τον ΙΓ΄αιώνα (στο τέλος από τη "Σάντα Μαρία"). Για αυτόν το λόγο, ολόκληρο το κείμενο μελοποιείται μόνο σε σχετικά όψιμη εποχή. Κυρίως οι μεγάλοι συνθέτες πολυφωνικής μουσικής του ΙΣΤ' αιώνα (Ζ.Ντεπρέ, Ο.ντιΛάσο, Π.Λ.ντα Παλεστρίνα, Ζ.Αρκαντέλτ, Κ.Μοντεβέρντι και άλλοι) μαγεύτηκαν από αυτή την προσευχή, από την οποία μας πρόσφεραν θαυμάσια δείγματα.

Η προσευχή ξαναγύρισε στο αποκορύφωμα της δόξας της το 1800, όταν ο Φ.Σούμπερτ μελοποίησε μια προσευχή Άβε ΜαρίαΕνδιαφέρουσα επίσης είναι η 'Αβε Μαρία του Γκουνό, που μελοποιήθηκε πάνω στην αρμονική βάση ενός πρελούντιου του Γ.Σ.Μπαχ.


Σχόλια