Τζοακίνο Ροσσίνι - Γεγονότα σε ημερομηνίες

Το εξωτερικό της Λα Σκάλα, της περίφημης όπερας του Μιλάνου, όπου παρουσιάστηκαν πολλές όπερες του Τζοακίνο Ροσσίνι. 1792  Ο Τζοακίνο Ροσσίνι γεννιέται στις 29 Φεβρουαρίου στο Πέζαρο, Ιταλία. 1804  Συνθέτει τις  Έξι Σονάτες Εγχόρδων. 1806  Γράφεται στη Μουσική Σχολή της Μπολόνια, γράφει την πρώτη του όπερα,  Δημήτριος και Πολύβιος. 1810  Γράφει αρκετές επιτυχημένες κωμικές όπερες:  Το Συμβόλαιο του Γάμου ,  Η Παράξενη Παρεξήγηση  και άλλες. 1813  Πρεμιέρα του πρώτου σοβαρού αριστουργήματός του,  Tancredi , στο θέατρο La Fenice της Βενετίας. 1815  Μετακομίζει στη Νάπολη, αρχίζει να συνθέτει την όπερα  Ο Κουρέας της Σεβίλλης , γνωρίζει την Ιζαμπέλα Κολμπράν. 1822  Παντρεύεται την Ιζαμπέλα Κολμπράν, εγκαταλείπει την Ιταλία και φεύγει στο Παρίσι και στην Αγγλία. 1824  Επιστρέφει και εγκαθίσταται στο Παρίσι. 1829  Συνθέτει τον  Γουλιέλμο Τέλο , αποφασίζει να μην ξαναγράψει όπερα. 1837  Συζεί με την Ολυμπία Πελισιέ, υποφέρει από την αρρώστια. 1846  Παντρεύεται την Ολυμπία Πελισιέ. 1857  Αρχ

Αγγλικανικό μέλος (anglicano canto)


Ειδική μέθοδος τονισμού των ψαλμών (και άλλων προσευχών), που χρησιμοποιόταν στην αγγλικανική λειτουργία από τον ΙΖ' αιώνα.

Συνίσταται σε ένα είδος σωστής απαγγελίας, που χαρακτηρίζεται από ρυθμικούς και μελωδικούς τύπους, λιγότερο ή περισσότερο σταθερούς.

Αυτοί οι τύποι επαναλαμβάνονται ολόιδιοι στο καθένα από τα δύο ημίστιχα, στα οποία χωρίζεται κάθε στιχάκι του τραγουδισμένου κειμένου.


Το αγγλικανικό μέλος, του οποίου τα πρώτα ίχνη ανέρχονται στο Μεσαίωνα, ξεχωρίζει από την τυπική ψαλμωδία της καθολικής λειτουργίας, κυρίως γιατί, σε αντίθεση με αυτή, εναρμονίζεται σε τέσσερα μέρη, ακολουθώντας, ωστόσο, αρκετά απλούς κανόνες.

Σχόλια